Relaxációs és archaikus

A monotonitás egyszerre képes megnyugtatni a belsőt, felpörgetni az agyműködést, és transz állapotba repíteni. A sítúrázás bizonyos szemszögből monoton sport. Pálya mellett sokszor látni magányos túrázókat (pályáktól messze viszont csapatban, de legalább párban járnak), akik lépkednek felfelé a csúcsig, majd odaérve pólóig vetkőznek, kifújják magukat, és visszasíelnek a völgybe.

A sítúrázás addiktív sport. Beszéltünk már olyan túrázóval, aki azt mondta: bármennyire szeret síelni, őt a pályasíelés nem érdekli. Közölte: 2010 óta nem vett síbérletet, szerinte „a felvonó a gyenge ember luxusa”. Jellemzése fellengzősen hat, de a szélsőségességből érthető, hogy miért képes függést okozni a sítúrázás. Egyszerre kihívás és élmény, egyben visszatérés egy ősi funkcióhoz, mikor a síléceket a havas tájakon és a mély hóban való közlekedésre használták. Ez párosul a csúcs elérésének ünnepi érzésével, majd a lesiklás örömével.

A teszt

A World Ski Test túratesztjét másodszor rendezték a karintiai Heidi Alm síközpontban, az eseményt március 30-ra és április 1-re szervezték. A léceket egységesen az ATK Rent Me 10-es kötésével szerelték fel, így a tesztelők kifejezetten a lécre tudtak koncentrálni hegy- és völgymenetben is.

A léceket három kategóriába sorolták:

  • Touren Ladies, tehát a nőknek szánt lécek: középszélességük 83 és 88 mm közötti, pehelysúlyuk megkönnyíti a feljutást, azaz marad erő a lesikláshoz is.
  • Touren Men I.: szintén 83 és 88 mm közötti középszélesség. Túrázásra éppen úgy alkalmasak, mint pályasíelésre.
  • Touren Men II.: középszélességük 91 és 97 mm közötti, ez már közelít a freeride világához. Azoknak a léce, akik a völgybe siklást nem a pályán tervezik.

A fóka

Vagy szaknyelven mászóbőr, ami a lécek egyik legfontosabb mellékes tartozéka. Célja, hogy a léc felfelé harapjon, kapaszkodjon a hóba rendesen. Mivel erre évszázadokkal (vagy évezredekkel) ezelőtt fókabőrt használtak az északi, hómezőkön élő népek, ezért a szakzsargon meghagyta fókának a hivatalosabb hangvételű mászóbőr helyett. A tesztben mi is fókának írjuk, a később pdf-ekben látható pontérték arra utal majd, hogy a mászóbőr mennyire könnyen illeszthető fel, illetve mennyire könnyen szedhető le a léc talpáról.

Teszt a Heidi Alm síterepen / Fotó: Benjamin Hofmann

Ahogy a korábbi teszteknél is írtuk: az alábbi sor a lécek képét és a tesztelői véleményt közli, a teljes katalógust a pontértékekkel december folyamán töltjük fel oldalunkra kategóriánként, lapozható formában. Addig is a lista, a sorrend fentről lefelé halad. Tehát:

A 2023/2024-es szezon legjobb túralécei Touren Men II kategóriában

Elan RIPSTICK TOUR 94

Két léc kaptatott a dobogó felső fokára, az Elan Ripstick Tour az egyik. A fóka könnyen simul rá, egyszerű leszedni, a hosszú ív éltartását pedig még Herman Maier is megtapsolná.

world ski test túraléc teszt

Fischer Transalp 92 CTI Pro

Szintén tesztgyőztes, ez nem második hely. A kategória legkönnyebb léce, ebből következik a kényelmes, nézelődős kaptatás. Lefelé az élmény hasonló, persze fóka nélkül.

world ski test túraléc teszt

 

Salomon MTN 96

Távolról sem a kezdő kategória: masszív és stabil léc, rutinos és technikás síelőknek való, cserébe sokoldalú, a vele való játék széles spektrumon mozog.

world ski test túraléc teszt

 

Atomic Backland 95

Amennyiben a WST teljes tesztsorozatát nézzük, nincs még egy léc a havon, mely ilyen látványosan hozta volna ugyanazokat az átlagokat. A tesztelők szerint az Atominc Backlanddel kaptatni, siklani is jó. Hozzátesszük: SnowStyle ezüst.

world ski test túraléc teszt

 

Blizzard ZERO G 095

“Optimális társ a hegyen”– közölték a WST tesztelői. A jellemzés harmonikus viszonyra utal, esetleg jövőbeni ajánlat lehet egy letűnt kor dicső magazinjának társkereső rovatában. Szakmailag: remek hosszú és rövid ív, kiváló stabilitás.

world ski test túraléc teszt

 

Dynastar M-TOUR 90

Micsoda megjelenés! A 90-es években ez a minta giccses volt egy konyhapulton, egy túralécen viszont van annyira jó, hogy járt neki a SnowStyle bronz. Stabil mutatókkal rendelkező, megbízható túraléc.

world ski test túraléc teszt

 

Stöckli Edge FT

Gyengeségei nincsenek, kimagasló erőssége hosszú íven van. A Stöckli Edge tulajdonképpen egy allround léc, csak éppen a túra kategóriában. Ez is valami, sőt nagyon is valami.

world ski test túraléc teszt

 

Hagan CORE 92 Carbon

Kényelmes és szórakoztató, egy fotel és egy szombat esti tévéműsor keveréke. Bele lehet süppedni, és közben eljárni vele a pályán a bécsi keringőt – a sima alpesi sízők ámulatára.

world ski test túraléc teszt