Relaxációs és archaikus

A monotonitás egyszerre képes megnyugtatni a belsőt, felpörgetni az agyműködést, és transz állapotba repíteni. A sítúrázás bizonyos szemszögből monoton sport. Pálya mellett sokszor látni magányos túrázókat (pályáktól messze viszont csapatban, de legalább párban járnak), akik lépkednek felfelé a csúcsig, majd odaérve pólóig vetkőznek, kifújják magukat, és visszasíelnek a völgybe.

A sítúrázás addiktív sport. Beszéltünk már olyan túrázóval, aki azt mondta: bármennyire szeret síelni, őt a pályasíelés nem érdekli. Közölte: 2010 óta nem vett síbérletet, szerinte „a felvonó a gyenge ember luxusa”. Jellemzése fellengzősen hat, de a szélsőségességből érthető, hogy miért képes függést okozni a sítúrázás. Egyszerre kihívás és élmény, egyben visszatérés egy ősi funkcióhoz, mikor a síléceket a havas tájakon és a mély hóban való közlekedésre használták. Ez párosul a csúcs elérésének ünnepi érzésével, majd a lesiklás örömével.

A teszt

A World Ski Test túratesztjét másodszor rendezték a karintiai Heidi Alm síközpontban, az eseményt március 30-ra és április 1-re szervezték. A léceket egységesen az ATK Rent Me 10-es kötésével szerelték fel, így a tesztelők kifejezetten a lécre tudtak koncentrálni hegy- és völgymenetben is.

world ski test túrasí heidi alm

Fotó: Benjamin Hofmann

A léceket három kategóriába sorolták:

  • Touren Ladies, tehát a nőknek szánt lécek: középszélességük 83 és 88 mm közötti, pehelysúlyuk megkönnyíti a feljutást, azaz marad erő a lesikláshoz is.
  • Touren Men I.: szintén 83 és 88 mm közötti középszélesség. Túrázásra éppen úgy alkalmasak, mint pályasíelésre.
  • Touren Men II.: középszélességük 91 és 97 mm közötti, ez már közelít a freeride világához. Azoknak a léce, akik a völgybe siklást nem a pályán tervezik.

A fóka

Vagy szaknyelven mászóbőr, ami a lécek egyik legfontosabb mellékes tartozéka. Célja, hogy a léc felfelé harapjon, kapaszkodjon a hóba rendesen. Mivel erre évszázadokkal (vagy évezredekkel) ezelőtt fókabőrt használtak az északi, hómezőkön élő népek, ezért a szakzsargon meghagyta fókának a hivatalosabb hangvételű mászóbőr helyett. A tesztben mi is fókának írjuk, a később pdf-ekben látható pontérték arra utal majd, hogy a mászóbőr mennyire könnyen illeszthető fel, illetve mennyire könnyen szedhető le a léc talpáról.

Ahogy a korábbi teszteknél is írtuk: az alábbi sor a lécek képét és a tesztelői véleményt közli, a teljes katalógust a pontértékekkel december folyamán töltjük fel oldalunkra kategóriánként, lapozható formában. Addig is a lista, a sorrend fentről lefelé halad. Tehát:

A 2023/2024-es szezon legjobb túralécei Touren Ladies kategóriában

Atomic Backland 85 W

Tesztgyőztes. Kimagasló értékei közül is kilóg a fóka, tehát a mászóbőr könnyű kezelhetősége. Női lécekről van szó, fogalmazzuk meg így: hamar vissza lehet bújni a kesztyűbe, mivel a fókát levenni és eltenni gyors, pár másodperces mozdulatsor.

world ski test túraléc teszt

 

Rossignol ESCAPER W87

0,3 pont nem sok, de ahhoz éppen elég, hogy a Rossignol csak az ezüstérmet vigye el, abból viszont egyből a SnowStyle-t is. Értékei önmagukért beszélnek, töltsék vele az időt kedvükre, kellemesen.

world ski test túraléc teszt

 

Völkl Rise Up 82 W

Csudajó léc: súlya elenyésző, tehát a kaptatón észrevétlenül, nehézségek nélkül haladunk felfelé, völgymenetben pedig szlalomozni is ér – már ha valakinek ehhez van kedve egy túraléccel.

world ski test túraléc teszt

 

Nordica SANTA ANA 88

Lehet küllemre ez a kedvencünk, ettől még csak bronzot kapott SnowStyle-ban. Olyan stabilan siklik lefelé, mint egy alpesi léc. Súlya „viszonylag“ nagy, de attól a pár grammtól nem lesz nehéz a hegymenet.

world ski test túraléc teszt

 

Salomon MTN 86 W

Kész élvezet. Súlyra könnyű, kezelhetőségre szintén, teljesítménye csodás. A sítúrázók kedvenc idei léce lehet, még ha mutatóinak összértéke nem is repítette dobogóra.

world ski test túraléc teszt

 

Hagan CORE 84 Lite Carbon

Fárad a lába? Használjon Hagan Core 84 Lite Carbont! Fázik a keze? Akkor gyorsan tanulja meg, hogyan kell lekapni a fókát! Sokoldalú léc, technikás sítúrázó bakancsát kéri a kötésbe.

world ski test túraléc teszt

 

Kästle TX 87 W

Nagyon szép a léc középső mintázata, kicsit tán tovább is nyújthatták volna. Mindemellett: völgymenetben igazi lesiklóléc, hegymenetben és hosszabb túráknál laza és izmos vádli kell hozzá.

world ski test túraléc teszt

 

Elan RIPSTICK TOUR 88 W

Higgyünk Franz Klammernek, miszerint nincs rossz síléc, csak meg kell találni mindenkinek a megfelelőt. Az Elan Ripstcikje jó léc, külseje szemet szúr, ezzel a színnel kivillan a fehér hóból. SnowStyle aranyérem.

world ski test túraléc teszt