Relaxációs és archaikus

A monotonitás egyszerre képes megnyugtatni a belsőt, felpörgetni az agyműködést, és transz állapotba repíteni. A sítúrázás bizonyos szemszögből monoton sport. Pálya mellett sokszor látni magányos túrázókat (pályáktól messze viszont csapatban, de legalább párban járnak), akik lépkednek felfelé a csúcsig, majd odaérve pólóig vetkőznek, kifújják magukat, és visszasíelnek a völgybe.

A sítúrázás addiktív sport. Beszéltünk már olyan túrázóval, aki azt mondta: bármennyire szeret síelni, őt a pályasíelés nem érdekli. Közölte: 2010 óta nem vett síbérletet, szerinte „a felvonó a gyenge ember luxusa”. Jellemzése fellengzősen hat, de a szélsőségességből érthető, hogy miért képes függést okozni a sítúrázás. Egyszerre kihívás és élmény, egyben visszatérés egy ősi funkcióhoz, mikor a síléceket a havas tájakon és a mély hóban való közlekedésre használták. Ez párosul a csúcs elérésének ünnepi érzésével, majd a lesiklás örömével.

A teszt

A WST túratesztjét másodszor rendezték a karintiai Heidi Alm síközpontban, az eseményt március 30-ra és április 1-re szervezték. A léceket egységesen az ATK Rent Me 10-es kötésével szerelték fel, így a tesztelők kifejezetten a lécre tudtak koncentrálni hegy- és völgymenetben is.

A léceket három kategóriába sorolták:

  • Touren Ladies, tehát a nőknek szánt lécek: középszélességük 83 és 88 mm közötti, pehelysúlyuk megkönnyíti a feljutást, azaz marad erő a lesikláshoz is.
  • Touren Men I.: szintén 83 és 88 mm közötti középszélesség. Túrázásra éppen úgy alkalmasak, mint pályasíelésre.
  • Touren Men II.: középszélességük 91 és 97 mm közötti, ez már közelít a freeride világához. Azoknak a léce, akik a völgybe siklást nem a pályán tervezik.

A fóka

Vagy szaknyelven mászóbőr, ami a lécek egyik legfontosabb mellékes tartozéka. Célja, hogy a léc felfelé harapjon, kapaszkodjon a hóba rendesen. Mivel erre évszázadokkal (vagy évezredekkel) ezelőtt fókabőrt használtak az északi, hómezőkön élő népek, ezért a szakzsargon meghagyta fókának a hivatalosabb hangvételű mászóbőr helyett. A tesztben mi is fókának írjuk, a később pdf-ekben látható pontérték arra utal majd, hogy a mászóbőr mennyire könnyen illeszthető fel, illetve mennyire könnyen szedhető le a léc talpáról.

world ski test

Teszt a Heidi Alm síterepen / Fotó: Benjamin Hofmann

Ahogy a korábbi teszteknél is írtuk: az alábbi sor a lécek képét és a tesztelői véleményt közli, a teljes katalógust a pontértékekkel december folyamán töltjük fel oldalunkra kategóriánként, lapozható formában. Addig is a lista, a sorrend fentről lefelé halad. Tehát:

A 2023/2024-es szezon legjobb túralécei Touern Men I-es kategóriában

Atomic Backland 85

Kategóriájában tesztgyőztes. Felfelé kényelmes, lefelé olyan, mint egy allround léc. A masszív hegymenetet könnyed lesiklás követi, jellemzőihez és tudásához képest kifejezetten olcsó léc.

world ski test túraléc teszt

 

Elan Ripstick Tour 88

0,2 ponttal maradt le az aranyról, ami kevés. Hegymenetben és lefelé is közel ugyanazt tudja, mint az első helyre sikló Atomic.

world ski test túraléc teszt

 

Hagan CORE 89 Carbon

Duplán bronzérmes, mivel a SnowStyle-ban is díjazott. Kimagasló értéke a hosszú ívé, stabilitása miatt már-már lesikló lécnek titulálható.

world ski test túraléc teszt

 

Fischer Transalp 86 CTI Pro

Könnyű léc, így a kaptatásnál sem érzünk terhet a lábunk alatt. Siklás közben könnyen terhelhető, futása stabil, élvezetes. Mint egy aprés ski muri az obertauerni Lürzer Almban.

world ski test túraléc teszt

 

Völkl Rise Above 88

Hosszú túrákra alkalmas léc, felfelé caplatni vele közel olyan könnyű, mint az erdő mélyén az avarban lépkedve egy túrabakancsban. Kevéssé fordulékony, de hosszabb íven kényelmes vele a lesiklás.

world ski test túraléc teszt

 

Nordica Enforcer 88

A dizájn mindent vitt: kategóriáját tekintve és a túralécek közt is első a SnowStyle-ban. A szépség mögötti belsőben precíz tervezőcsapat munkája húzódik meg, nem véletlen a 4 tizeden belül mozgó átlagpontozás.

world ski test túraléc teszt

 

Salomon MTN 86

Ha a mászóbőr könnyebben kezelhető lett volna… akkor a Salomon jóval magasabb helyen végez, mert ezek mellett remek pontokat szedett össze. Éltartása és siklása egyenletes, egy kezdő túrázónak is élmény a használata.

world ski test túraléc teszt

 

Rossignol ESCAPER 87

Pont fordítva, mint az előző Salomonnál: épp a bőrök azok, amiket roppant egyszerű kezelni, nem véletlen kapta a legmagasabb pontszámot. Felfelé a menet könnyed, lefelé viszont tapasztalt síelőtől elvárható, kifinomult technikát kívánó léc.

world ski test túraléc teszt