Amikor a 28 éves síelőt megkérdezik, hogy mi a titka, ő röviden válaszol: „Nem elég nyilvánvaló? Hát az anyám.” A válaszban minden benne van: 2019 végén, amikor anyja, Eileen Shiffrin úgy döntött, hogy nem lesz többé lánya edzője, Mikaela teljesítménye romlani kezdett, ám amikor újra csatlakozott az edzők csapatához, a lány megnyerte a soron következő két versenyét.

Persze a kétszeres olimpiai győztes és hétszeres világbajnok síelő valószínűleg nemcsak édesanyjának, hanem saját, hihetetlen képességeinek is köszönheti, hogy valamennyi szakágban nyert már futamot: az erősségének számító műlesiklás és óriás-műlesiklás mellett lesiklásban, szuperóriás-műlesiklásban, kombináltban és paralel szlalomban is tudott győzni, így ő az egyetlen a világon, aki a világkupa hat versenyszámának mindegyikében volt győztes. Mikaela Shiffrin a 2022-23-as szezon utolsó női versenyén pályafutása 88. világkupa győzelmét aratta, így összesen 138-szor állt a világkupa futamok dobogóira, ezzel lehagyva honfitársát, Lindsey Vonnt. Szlalomban 53 győzelmet aratott, ezzel Vreni Schneidert ütötte ki, óriás-műlesiklásban 21, szuperóriás-műlesiklásban 5, lesiklásban 3, összetettben 1, párhuzamos, illetve városi versenyen 5 aranyérmet nyert. Olimpián Shiffrin két aranyat nyert: 2014-ben Szocsiban műlesiklásban, 2018-ban Phjongcshangban óriás-műlesiklásban. Ő lett az első síelő, aki öt egymást követő világbajnokságon aranyérmet szerzett.

„Nem bízok semmit a véletlenre”

Shiffrin egyik titka, hogy vigyáz magára. Az elit síversenyeken elkerülhetetlen az esés. Ha egy baleset nem is rombol le feltétlenül egy ígéretes karriert, a krónikus sérülések továbbra is fenyegetik a versenyzőket, mivel hatalmas lendülettel, akár 120 km/órás sebességgel veszik be a kanyarokat. Shiffrin egyetlen súlyos sérülése a térde oldalszalag-szakadása volt 2015-ben – a sérülés kényszerpihenőre tette, ám néhány hónap elteltével öt győzelemmel zárta a szezont.

Páratlan szívóssága elsősorban egyedülálló precizitásának köszönhető, ami figyelemreméltó előrelátással párosul. Az, hogy elkerüli a sérüléseket, legalább 80 százalékban az ügyességén múlik. Akik elesnek, általában túl sok kockázatot vállalnak, és nincs meg a technikai tudásuk ahhoz, hogy kikerüljenek a bajból. Mikaelának viszont kiemelkedő a technikai tudása, kerüli a kockázatos helyzeteket, és amikor hibát követ el, képességeinek köszönhetően megússza esés nélkül. Eileen Shiffrin, aki azóta a lánya edzője, mióta az 16 évesen debütált a világkupa-versenyen a csehországi Špindlerův Mlýnben, olyasminek tulajdonítja, hogy Mikaela eddigi pályafutása nagyrészt sérülés nélkül telt, amivel nem szoktak síversenyzőt jellemezni: ez az óvatosság. Eileen azt mondja, hogy lánya ritkán síel a képességeinek 100 százalékán, inkább „csak” 80 százalékon teljesít. „Nagyon óvatos. Mindig is az volt” – nyilatkozta, amit később Mikaela is megerősített, amikor közölte, hogy „sílécen nem bízok semmit a véletlenre.”

A siker másik zálogának tartják, hogy sokkal jobban szereti az edzést a versenyzésnél, ugyanis utóbbit stresszesnek találja. A tökéletes napról alkotott elképzelése 10 (vagy 15) megszakítás nélküli edzősiklás. Fáradhatatlan, ha a taktikai kihívások megoldásáról van szó, ezt a hozzáállást édesanyja és apja, a korábban profi síelő Jeff Shiffrin oltotta bele. Amikor Mikaela ifjúsági versenyző volt, szüleinek esze ágában nem volt havonta több junior versenyen indítani: a teljesítményalapú célok kitűzése helyett a képességek fejlesztésére helyezték a hangsúlyt. Mikaela így is hamar országos hírnévre tett szert, hiszen amikor mégis indult egy-egy versenyen, akkor általában látványosan nyert. Korai sikereinek egyik kulcsa lehet, hogy szülei hagyták gyereknek lenni. Amikor megkérdezték az édesanyját, hogy mi a terve az akkor még csak kilencéves őstehetséggel, akkor azt válaszolta: „Tervek? Nos, holnap angyal lesz az iskolai karácsonyi színdarabban.”

Egy tragédia árnyékában

Mikaela pályafutásának első kilenc éve minden jelentősebb bonyodalom nélkül telt el, de ez az állapot 2020. február 1-jén megváltozott: bátyja, Taylor telefonon közölte vele, hogy édesapjuk súlyosan megsérült coloradói otthonukban. Denverbe visszatérve Mikaela, Eileen és más családtagok Jeff ágyánál maradtak a férfi február 2-i halála előtti órákig. A tragédiát követően Mikaela kilenc hónapra visszavonult, majd újra felcsatolt: továbbra is nyert versenyeket, de azzal szembesült, hogy még a jó eredmények is felkavaróak számára. „Elég szomorú vagyok – mondta egy győzelme után. – A versenyek után már soha nem hívhatom fel az apámat.”

mikaela shiffrin

Fotó: Red Bull Content Pool

Nehéz évek jöttek, időben elérkezünk a 2022-es pekingi olimpiához, ahol Mikaela nem a megszokott teljesítményét hozta: a műlesiklás, az óriás-műlesiklás, majd a szlalom versenyszámból is rekord gyorsasággal esett ki. „Ezt a kudarcot sosem fogom kiheverni. Nagyon sokat dolgoztam a fordulók helyes időzítésén, és nem gondoltam, hogy el fogok esni a pályán” – mondta akkor. Az Elle magazinnak adott interjújában részletezte azt az érzelmi zűrzavart, amelyet három olimpiai futamról való kizárása után élt át. Elmagyarázta, hogy ezek a veszteségek az apja közelmúltbeli halálához kapcsolódó súlyos érzelmi kiégésnek, egy hátsérülésnek, egy pozitív covid-tesztnek, és annak a nyomásnak voltak köszönhetőek, amit a közvélemény elvárása jelentett, hogy neki egész egyszerűen mindig tökéletesnek kell lennie. „Bármilyen sikereket is értem el a pályafutásom során, állandó harcban álltam, hogy bizonyítsam az értékemet” – mondta a 2022-es téli olimpia előtti szorongásaival, és az abból egyenesen következő pánikrohamaival kapcsolatban.

A pekingi fiaskót követően Mikaela megrázta magát, felállt, és megnyerte a 2022-es világbajnokság összesített címét, 2023-as teljesítménye, világbajnoki győzelmei és rekordja és a hetedik világbajnoki címe pedig bizonyította, hogy csak átmeneti nehézségről volt szó.

Csak egy síelő értheti meg őt igazán

Rengeteg oka lehet annak, hogy egy élsportoló karrierje negatív fordulatot vegyen, a családi tragédián túl ezek közé tartozhat a kicsapongó éjszakai élet, a szövevényes szerelmi ügyek, sőt akár a pénzgondok is. Mikaela szerencsés, egyben tudatos is, hogy gyerekkorától kezdve nem igazán érdekelte más, csak a szenvedélye. Amikor 18 éves korában megkérdezték tőle, hogy jár-e mulatni, ő csak annyit válaszolt, hogy társasági embernek tartja magát, de este 10 órára akkor is otthon van. „Nem tudok dolgozni, ha nem alszom legalább nyolc órát.” Szerencsés, hogy ebben a párkapcsolata sem akadályozza meg, sőt: Mikaela két éve jár Aleksander Aamodt Kilde, kétszeres olimpiai érmes norvég síelővel.
Ők ketten a síversenyek sztárpárosa, a saját maguk által meghatározott „kijárási tilalmakkal”. „Minden este beszélgetünk – mondta Mikaela –, de korán jó éjszakát kívánunk egymásnak, mert másnap sok dolgunk van.” Vasfegyelem ez, de ezzel együtt Mikaela karrierje többről szól puszta számoknál, és több is marad, bármeddig is jut.

Ingemar Stenmark régóta meg van győződve arról, hogy Mikaela Shiffrin eléri majd a 100. világbajnoki győzelmét, sőt meg is haladja azt, és olyan rekordokat állít fel, melyeket valószínűleg soha senki nem tud majd megdönteni. Győzelmei és érmei száma nagy valószínűséggel tovább emelkedik a 2023-2024-es versenyszezonban is.

JÖVEDELMI ÉS JÖVŐBENI KÉRDÉSEK

Pénzről eddig nem beszéltünk, de itt megemlítjük: a 2022-2023-as versenyszezonban Mikaela 964200 svájci frankot „síelt össze”, ami 23000 svájci frankkal több, mint amit a férfi világkupa összesített világbajnoka, Marco Odermatt tett zsebre.
Nem kizárt, hogy karrierje során megdönti Antonia Cranz német síelő csúcsát, aki az 1930-as évek sztárja volt. Cranz 15 világbajnoki érmet nyert, ebből 12 arany. Mikaelának eddig 7 világbajnoki aranyérme van, még 6-ra van szüksége az újabb rekordhoz.
A hazai pályát tekintve: Bode Miller amerikai síelő 6 olimpiai érmet nyert karrierje során, ami nemzeti rekord, a nőknél Julia Mancuso 4-et tudhat magáénak. Mikaela eddig 3 olimpiai érmet nyert, ebből 2  arany és 1 ezüst. A 2026-os cortinai játékokon behozhatja mindkét honfitársát.