A Ski amadé Ausztria legnagyobb síszövetsége: Salzburg tartomány és Stájerország öt sírégióját fogja össze, tehát hozzá tartozik a Salzburger Sportwelt, a Schladming-Dachstein, a Gastein, a Hochkönig és a Grossarltal. Összesen 760 kilométernyi (356 db) sípálya és 270 felvonó érhető el egy, azaz egyetlen bérlettel.

ski amadé freeride

Fotó: Ski amadé

A síszövetség központjainak (miként a komplett turisztikai iparágnak) betett a pandémia, de a Ski amadé adatai szerint az elmúlt téli szezonban már egyértelműen nőtt a vendégek száma, és miként azt közleményükben írják: sikeres 2022/2023-as téli szezont tudhatnak maguk mögött, minek köszönhetően nagy reményekkel várják a soron következő telet – amire egy 96 millió eurós beruházási és fejlesztési csomag adta lehetőségekkel készültek.

Újdonságok lesznek bőven, kiemelünk ezek közül kettőt, ami építéshez köthető:

  • üzembe helyezik a Grossarltal síterepen található új, 10 személyes kabinos felvonót, mely a Kieserlre közlekedő 8 személyes kabinos felvonót váltja fel,
  • illetve átépítik a Dachstein-felvonó hegyi állomását. Az épület a napemeleknek köszönhetően az általa használt energia akár 80 százalékát előállíthatja. A munkálatok idén ősszel kezdődnek és várhatóan 2024 májusáig tartanak majd. A gleccserfelvonó a munkálatok idején nem üzemel.

Vissza a hóra

A síszövetség (részben a pandémia sújtotta telek miatt) kitalálta az ún. Back2Ski csomagot, magyarán visszacsalogatja a pályáról az utóbbi években elsiklókat. 2023. december 11. és 19., 2024. január 8. és 30., illetve 2024. március 4. és 26. között foglalható csomagról van szó, ami magában foglal egy kétnapos, 2×2 órás tanfolyamot egy privát síoktatóval. Az összeg 299 euró, márpedig négy magánóráért ennek minimum a másfélszeresét kéne fizetni. Jelentkezni közvetlenül a Ski amadé síterepeken, az akcióban résztvevő síiskolákban lehet.

ski amadé síelők

Fotó: Ski amadé

Robbie Williams Schladmingban

Ezt már megírtuk: két este egymás után, tehát december 7-én és 8-án áll színpadra Robbie Williams a Planai Stadionban. Williams egy másfél éves világkörüli turné záróakkordjaként, egyenesen Ausztráliából érkezik a helyszínre. A két este összesen 30 ezer ember nézheti/hallgathatja meg a koncertjét. A jegyek fogynak, már alig van.

Hotelügyek

Miként azt írja a közlemény: új szállodákkal bővül a Ski amadé szálláskínálata. Gasteinban több éves üresen állás után újra megnyílik a Straubingerplatzon található szállodaegyüttes. A Grand Hotel Straubinger már szeptember 1 óta nyitva áll, a Badeschloss pedig 2023 októberében nyit. Utóbbi új, 14 emeletes épületében mintegy 100, előbbiben pedig 50 szoba várja a vendégeket. Az egykori Habsburgerhofban pedig már meg is nyílt az új butikhotel, a the cōmodo.