Február 16-17-én a Magyar Síalpin és Túrasí Egyesület, a Síaréna Vibe Park Eplény és a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség szervezésében először rendeznek hazánkban a nemzetközi versenyszabályzatnak megfelelő síalpin versenyt. Bár a tavaszias időjárás nem könnyítette meg a szervezők dolgát, a Síaréna áldozatos munkájának köszönhetően elegendő mennyiségű hó van a versenyre kijelölt pályákon.

A síalpinizmus vagy túrasízés a sísport legősibb formája. Ahogy neve is mutatja, a síelést és a hegymászást/alpinizmust ötvözi, ahol a sílécet nemcsak a lesikláshoz, de a mélyebb hóban történő felfelé haladáshoz is használják. Ahhoz, hogy a léc a felfelé gyalogolás közben ne csússzon meg, egy speciális tapadó kiegészítőt, az ún. fókát használják. Eredetileg ténylegesen fókabőrt használtak, innen a neve is, de ma már természetesen szintetikus anyagról van szó. A felfelé haladáshoz a léc talpán rögzítik, majd a lefelé sikláshoz eltávolítják. Meredekebb szakaszokon a lécet lecsatolva és a hátizsákra rögzítve, gyalogosan másznak. Mindezeket a mozgásformákat a síalpin versenyzés különböző versenyszámai is tükrözik.

A modern síalpinizmus Magyarországon a 2010-es évekig erősen rétegsportnak számított, a 2010-es években népszerűsége ugrásszerűen megnőtt. A síalpinizmus mint versenysport (Ski Mountaineering, azaz röviden „Skimo”) nemzetközileg rohamosan fejlődik, elsősorban Európában, a Skimo világkupa-sorozat évről évre egyre több sportolót mozgat meg. A nemzetközi versenyek irányító szervezete a Nemzetközi Síalpin Szövetség (International Ski Mountaineering Federation, ISMF).

síalpin kupa plakát eplény

A verseny plakátja

A sport fontos mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy a következő, 2026-os Milánó-Cortina téli olimpiával kezdődően a téli olimpiai játékok programjának részévé tették a Skimo három számát: a női és férfi sprintversenyt, valamint a vegyes váltót. Nekünk, magyaroknak külön kedvező, hogy az olimpiai szakággá avatott sprintverseny olyan szám, amelyre a felkészülés nem igényli magashegység közelségét. Éppen ezért, ez lesz az eplényi hétvége egyik versenyszáma. A másik az egyéni verseny. Lássuk, miről van szó konkrétan!

Síalpin sprintverseny

ISMF szabályok szerinti olimpiai sprintverseny. Rövid (kb. 100 m szintkülönbségű) pályán kerül megrendezésre, ahol a túrasízés minden mozgásformáját (fókázás, gyaloglás léccel a zsákon, lesiklás) alkalmazni kell, és a mozgásformák közötti váltások megfelelő és gyors kivitelezésén nagy hangsúly van. Az indulók számától függően a 2-6 fős csoportokat szimultán indítják, ahol a csoport gyorsabb fele jut tovább az elődöntőbe, majd a döntőbe. Az eplényi versenyen várhatóan egyenkénti indításos rendszert követnek, ahol a versenyzők szabályos időközönként, egymás után rajtolnak, és a pálya teljesítéséhez szükséges idő alapján rangsorolják őket. A sprintverseny villanyfényes lesz, rajt február 16. 19:00h.

Síalpin egyéni verseny

Ez egy jóval hosszabb táv, amely 4 mászást és 4 lesiklást tartalmaz, egyenként 170 méternyi szintemelkedéssel és ugyanennyi lesiklással. Az összes leküzdendő szintkülönbség: kb. 710 m. A lebonyolítás tömegrajtos. Az egyéni verseny időpontja február 17. szombat 10:00 óra.

A sportág jellegét, közösségét, a szervezők lelkesedését ismerve egészen biztosan szuper program várja a helyszínre látogatókat, akár amatőrként versenyezni, akár csak szurkolni szeretnének.