“Az esemény az első olyan síalpinista verseny hazánkban, amely az ISMF (International Skimountaneering Federation) szabályai szerint került megrendezésre.

Február 16-án, pénteken először a Sprint Race rajtolt el 10 indulóval. A versenyzők az olimpiai versenyszám kiírásának megfelelően egy 100 méter szintkülönbségű pályán indultak el. A versenypálya első 50 méter szintje fókával haladással indult, amely során egy többszörös Z alakban lefektetett kick-turn szekción haladt át. Ezt követte egy enyhébb emelkedésű fókázós rész, majd egy tranzíciós zónában a versenyzők léceiket levették, hátizsákjaikra erősítették és a következő kb 20 m szintet bakancsban tették meg. Ennek végén egy újabb tranzíciós zónában lécre váltottak vissza és a legfelső átszerelő pontig fókával haladtak. A fordító pontban vízszintes átszerelő platformokat alakítottunk ki. Innen a pálya egy jól kijelölt részén kapukat kerülve síeltek le a pálya utolsó szakaszáig, ami egy ugratóban végződött, amelyet követően a lejtő végétől korcsolyázó mozgással kellett körülbelül 50 méter távolságot megtenniük a célkapuig.

A versenyzők az első futamban 1 perces ráindítással indultak. Az első futam eredményei alapján a versenyzők két csoportba kerültek. Az A illetve B csoport külön tömegrajttal induló döntőben mérte össze erejét. A tömegrajtra való tekintettel a döntő versenypályája a selejtezőhöz képest átalakításra került: a kick-turn zónát kiszélesítettük az előzést megkönnyebbítendő. Az A és B csoportban végzett eredmények alapján mindkét csoport első 3 befutóját díjaztuk. Emellett külön női és férfi győztest is hirdettünk.

Február 17-én, szombaton délelőtt az Individual Race zajlott 20 résztvevővel. A sítúrázás tradícionális versenyformája 5 körből állt, amelyek során körönként 120 méter szintkülönbséget kellett fókázva, részben kick-turn fordulókon keresztül teljesíteni, majd ugyanennyit kijelölt kapuk kerülésével lesíelni. Ebben a versenyzési formában bakancsos szekció nem volt. A pályát teljesítő versenyzők összesen 600 m szintet tettek meg közel 7 kilométer hosszúságú távon.

A versenyszám egy futamból állt, amit tömegrajttal indítottunk. A versenyzők célbaérését követően az első 3 helyezettet, a legjobb női és férfi versenyzőt, a legfiatalabb versenyzőt, illetve a síalpinizmust a verseny keretében kipróbáló és a távot sikeresen teljesítő versenyzőket díjaztuk. A két versenyen összesen 5 olyan versenyző indult, aki először próbálta ki a síalpinizmust.

A szokatlanul enyhe időjárási viszonyok között a Síaréna rendkívül segítőkész tulajdonosai és dolgozói gyakorlatilag kizárólag a verseny számára tették használhatóvá az A1 és a T1 sípályákat. A versenyközpontnak és az eredményhirdetésnek a Holle Anyó étterem adott otthont. A havazás általános hiánya lehetővé tette a terület szinte kizárólagos használatát, ami nagyban elősegítette a szervezés gördülékenységét.

A szervezői csapat a Síalpin Egyesület tagságából és szimpatizánsaiból állt.”

További képek az eseményről ide kattintva.