A VIP SKI brit utazásszervező összegyűjtött néhány kirívó esetet az idei szezonból, amikor síelőket vaskos pénzösszegekre büntettek. A gyűjtés parádés, ki is emelünk három esetet gyorsan, mikor is

  • 15 ezer euróra büntettek egy illetőt Franciaországban, mert lavinát gerjesztett,
  • vagy amikor egy férfit 2 ezer euróra büntettek Ischglben, mert a pályák alatt síbakancsban lődörgött a felvonók zárása után,
  • és amikor Coloradóban 500 dolláros büntetést kapott egy síelő, mert megosztotta egy ismerősével a bérletét.

A VIP SKI gyűjtéséből kiderül, hogy a franciaországi lavinás ügy még tovább fokozódhat, mert a helyi törvények szerint a pénzbírság mellett egy évig terjedő pénzbüntetés is kiszabható.

Fotó: Pixabay

A franciák a síközpontokban tiltott területeken való síelést minimum 135 euróval büntetik (ilyen például a Méribel fölötti Plan de Tuèda oltalom alatt álló része), de a dohányzást és dohányzókat sem szeretik: Les Gets-ben a pályán dohányzáson kaptak pár síelőt, és mivel 2022-ben tilalmat vezettek be, repült is a 200 eurós csekk.

Kevésbé izgalmas, de akik Olaszországban felelősségbiztosítás nélkül síelnek, azok 100-150 eurós bírsággal nézhetnek szemben, az USA Colorado államában pedig a síelés biztonsági előírásait körüljáró rendelet szerint 1000 dollárig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki alkoholos befolyásoltság alatt síel vagy felvonózik.