“A Magyar Parasport Napja február 22., a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970-ben alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt, hogy az első, intézményesített sportszervezetet olyan legendák alapították meg, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, és a Mozgásjavító tanárai, diákjai. A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelgett, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.

Dr. Fejes András (bronz, 1972, Heidelberg), Tauber Zoltán (arany, 1976, Toronto) és Oláh József (bronz, 1976, Toronto) szerezték hazánk első paralimpiai érmeit. Példájuk olyan legendás paralimpiai bajnok magyar sportolóknak mutatott utat, mint Jeszenszky Attila, Dukai Géza, Szekeres Pál, Becsey János, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra vagy Sors Tamás.

2024. február 22-ét, a hetedik Magyar Parasport Napját is méltóan, érdekesre és emlékezetesre szervezzük. Korábbi hagyományainkhoz megfelelően, koszorúzással emlékezünk meg az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezünk Együtt erősebben, mint valaha! címmel.

Ebben az évben a Magyar Parasport Napjának nagykövet párosa Konkoly Zsófia paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok nyíltvízi úszó.
Az MPB minden évben kiválasztja a parasport napjának nagykövet párosát, így ez idén se alakulhatott másképp. A felkerésünket Konkoly Zsófia, valamint Rasovszky Kristóf gondolkodás nélkül fogadta el. Megbízottjaink feladata képviselni a hazai parasport mozgalom kiemelendő eseményét, minél több emberhez eljuttatni a fogyatékkosággal élők fontos szerepét társadalmunkban.

parasíelő

A Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége szakmai támogatásával, ebben az évben is tartalmas programmal készül a jeles nap alkalmából. Idén is meghirdetésre került a Lélekmozgató program, amelynek keretein belül a belföldi és a külhoni óvodások, az általános és a középiskolások, illetve a felső oktatás hallgatói testnevelés órán kipróbálhatják az általunk ajánlott sportjátékokat, vagy érzékenytő programon vehetnek részt.”

A havas sportokat tekintve Magyarország igen jól áll, a teljesség igénye nélkül néhány példa:

  • Grozner Richárd parasíelő nemrég az edzőjével, Krakler Katával, illetve Fekete Lilla parasnowboardossal és edzőjével, Szabó Attilával Dél-Koreában edzettek.
  • A 2024-es Transzplantációs Téli Világjátékokra nyolc fős magyar sí- és snowboard csapat megy.

Noha nem az idei évről van szó, de említsük meg Tulcsik Melindát is, aki edzőjével, dr. Egri Katalin SMSZ-elnökkel siketlimpiákat és világkupákat is megjárt.