A tél Szlovéniában különösen varázslatos, kiváltképpen az Alpokban, és számos lehetőséget kínál felejthetetlen aktív élményekre a hóban. A magas hegycsúcsok alatt fekvő üdülőközpontok egész évben vonzzák a turistákat, télen pedig az alpesi síelők és snowboardosok számára kialakított pályák, hóparkok, sífutópályák és vezetett sítúrák nyűgözik le az idelátogatókat. Síiskolákat is találhat itt, de más téli sportokat is oktatnak.

Az egységes Ski Pass Slovenia síbérlettel több sípályát is felkereshet, hiszen Szlovéniában minden közel van egymáshoz. A népszerű hegyvidéki üdülőhelyek télen számos más érdekes élményeket is kínálnak – hótalpas túrák, adrenalinban gazdag lesiklópályák és még sok minden más. Népszerű elfoglaltság az éjszakai síelés is.

Szlovénia üdülőhelyei közelében kisebb sípályák is működnek, melyek kiválóan alkalmasak kezdőknek, és otthonosak a kisgyermekes családok számára is.

Melyik sípályát érdemes választani?

Bár magas színvonalú és világhírű síközpontok találhatók a Júliai-Alpoktól kezdve a Kamnik-Savinja-Alpokon és a Karavankákon át a Pohorje-hegységig, ha Magyarországhoz közel keres sípályát, Szlovénia északkeleti részén is primőr síközpontokat talál.

Pohorje Szlovénia egyik leghíresebb síparadicsoma. Havas lejtőiről Mariborra, Szlovénia második legnagyobb városára nyílik kilátás. A családosok különösen kedvelni fogják a maribori sípályát. Érdekes lehet számukra Rogla is. Rogla népszerű téli desztinációja azoknak, akik az aktív kalandokat szeretnék ötvözni egy kis wellness-szel, ugyanis Rogla közelében található a Terme Zreče termálfürdő. A fennsík másik különlegessége a lombkoronák között vezető egyedülálló ösvény, és a magasan az erdők fölé magasodó kilátó.

szlovénia, rogla, síelés

Rogla / Fotó: Iztok Medja

A kisebb, egyedi sípályákat előnyben részesítő látogatóknak a Mozirje városa feletti Golte sípálya (Mozirje városa felett), valamint a Kope síközpont is jó választás. Tipp ezzel kapcsolatban – ez utóbbi a jó kis après-ski partikról is híres. A tapasztaltabb síelőket Krvavec fogja lenyűgözni, ez a sípálya a fővároshoz, Ljubljanához és a ljubljanai repülőtérhez van a legközelebb. A gyönyörű Kranjska Gorában pedig igazi alpesi tündérmese várja a tél szerelmeseit, a városka már belenyúlik a Triglav Nemzeti Parkba.

Miért érdemes Szlovéniába jönnie síelni?

A legtöbb szlovén sípályát az egységes skipass síbérlet köti össze. Választhat egyéni vagy családi, kétnapra vagy egy hétre szóló bérletet.

  • A sípályák közel vannak egymáshoz – alig egy óra alatt el lehet jutni egyiktől a másikig.
  • Családbarát síközpontok – animációk gyerekeknek, gyermekfelvonók, síiskolák.
  • Minőségi síszerviz – sífelszerelés kölcsönzés és szerviz.
  • További szolgáltatások széles választéka – vendéglátás a sípályán vagy a sípálya mellett, szórakoztató rendezvények, apres-ski partik, síhotelek, wellness, mesebeli falvak és városok közelsége.

Hogyan juthat el Szlovéniába?

Magyarország és Szlovénia szomszédos országok. Szlovéniába érkezhet személygépkocsival (Budapesttől Mariborig körülbelül 3,5 óra az út, Ljubljana is kevesebb mint 5 óra autóútra van). A két ország között rendszeres a vasúti közlekedés, valamint autóbuszjáratok közlekednek.

Szlovéniai nyaralásához további információkért és inspirációért látogasson el a www.slovenia.info weboldalra.

Az aktív élményekkel és síközpontokkal kapcsolatos további információkért látogasson el a www.slovenia-outdoor.com weboldalra.