A Salzburg tartomány egyik legismertebb síterepeként ismert Bad Gastein egy 15 éves múltra visszatekintő sífutó versennyel indítja a 2023/24-es téli szezont. A Pro Tour futamokban 15 és 35 kilométeres távon indulnak a profik, az amatőrök pedig a Raiffeisen Gastein Classics versenyre nevezhetnek 15, illetve 30 kilométeres távokban.

bad gastein sífutó verseny gastein classics

Fotó: Gasteinertal Tourismus GmbH / Christoph Oberschneider

Bad Gasteinben a 2022-es esemény során a sífutás sztárjaival volt tele a pálya, és a sportág krémjéből idén sem lesz hiány. A sífutás korábbi világkupa összetett győztese, Petter Northug, és a több világkupán is győzedelmeskedő Thomas Bing is indul a profiknál, az amatőr versenyen pedig a négyszeres olimpiai aranyérmes Dario Cologna mellett lehet versenyezni.

Bad Gastein 2022-ben is hóbiztos volt

Gastein már a tavalyi versenyeken is bizonyította, hogy kiváló havat biztosít a versenynek, pedig 2022-ben nehezen indult a tél. A sífutó versenyeket egy 1600 méteres tengerszint feletti magasságban lévő fennsíkon rendezik, a terep novembertől áprilisig eleve remek körülményeket biztosít a diagonál lépéseknek.

bad gastein sífutó verseny gastein classics

Fotó: Gasteinertal Tourismus GmbH / Christoph Oberschneider

“Örömünkre szolgál, hogy a Ski Classics sorozatot immár második alkalommal rendezhetjük meg Gasteinben. A versenyek a gasteini tél abszolút fénypontját jelentik. Az élő televíziós közvetítéseknek köszönhetően Bad Gastein egész Európában jelen van” – mondta Lisa Loferer, a Tourismusverband Bad Gastein ügyvezetője.

A Ski Classics versenysorozat

A Ski Classics immár a 15. szezonját éli. A versenysorozat 15 versenyt takar összesen 6 országban. A sportolók olyan versenyeken mérik össze a tudásukat, mint a Marcialonga Olaszországban, vagy a Vasa-futás Svédországban. Csapatban (Pro Team) és az egyéni (Champion) kategóriában is lehet nevezni, Gasteinben mindkét kategóriában lesznek versenyek. A professzionális Ski Classicra FIS-engedély szükséges.

A Bad Gastein-i futamokkal kapcsolatban a Ski Classics elnöke, David Nilsson azt mondta, hogy szerinte “Ausztria a téli sportok egyik legjobb helyszíne, és Bad Gastein az Alpok egyik koronaékszere. Büszkék vagyunk arra, hogy ott vendégeskedhetünk, és népszerűsíthetjük a Classics versenysorozatot.”

bad gastein sífutó verseny gastein classics

Fotó: Gasteinertal Tourismus GmbH / Christoph Oberschneider

A Ski Classics Skandináviából indult, és máig rendeznek 100 kilométeres versenyeket is. Bad Gasteinben azért nincs ilyen hosszú táv, mert ezek a “bemelegítő” futamok a további versenyekhez.

A két amatőr versenyre a www.gastein.com oldalon lehet jelentkezni.

(A Ski Classics Bad Gastein-i futamán részt vesz a Ski+ magazin is. Beszámolónk december 15-ig várható.)